Otok Pašman

otok-pasman

Otok Pašman je od Zadra in Biograda ločen s slikovitim Pašmanskim kanalom, po katerem so kot biseri razpršeni majhni otočki. Morski tokovi se menjajo vsakih 6 ur, kar je razlog, da je tam morje najčistejše.

S svojimi 63 km2, se lahko pohvali s kar 65 km dolgo obalo. Z otokom Ugljan je otok Pašman povezan z mostom na prehodu Ždrelac, iz mesta Zadar in Biograd, pa lahko pridete s trajektom.

Otok Pašman nesebično kaže kontuiniteto življenja od prazgodovine: Ilirska mesta, arheološke najdbe iz časa Rimljanov, ostanke utrdb, mozaikov, kip  Sv. Mihovila in še mnogo drugih zanimivih zgodovinskih spomenikov. V tem primeru je tudi pravi kraj za kulturne fanatike.

Otok Pašman

Mediteransko podnebje je razvilo svet z bogato floro in favno, veliko vrst zdravilnih in aromatičnih rastlin, a morje pa skriva vse vrste školjk in rib hrvaškega Jadrana.

Otok Pašman je poseljen s 3100 prebivalci, ki živijo v tipičnih mestih Dobropoljana, Mrljane, Ždrelac, Kraj, Pašman, Barotul, Banj, Neviđane,  Tkon i Ugrinić,  Mali Pašman,   se ukvarjajo s tradicionalnim ribištvom in kmetijstvom.

Sedaj pa se otočani ukvarjajo tudi s turizmom, kjer lahko izbirate med različnimi sobami, avto kampi, apartmaji,  gostilnami in restavracijami, kjer boste lahko okušali sadove morja in polja, ki jih nudi otok Pašman.Google+